Proszę czekać...

üadowanie danych...
do góry
Ciekawostki
Pieczątki w świecie produktów - skąd, po co, dlaczego

Jajka, mięso, jogurty, mleko - to podstawowe artykuły spożywcze, które kupujemy każdego dnia. Zanim jednak trafią do naszego koszyka muszą być dokładnie przebadane i oznaczone na etykiecie specjalnymi pieczątkami. Obok informacji o składnikach stanowią one najważniejsze źródło danych na temat produktu. Co oznaczają pieczątki na żywności? Czy umiemy je rozszyfrować? W jaki sposób stemplowana jest żywność?

Termin ważności

W odniesieniu do różnego typu produktów spożywczych obowiązują szczegółowe wytyczne na temat znakowania opakowań. Bezwzględnie na każdej etykiecie powinien się znaleźć stempel z datą wskazującą na okres, w którym produkt może być spożywany. Na konkretnych artykułach możemy się spotkać z tzw. datą minimalnej trwałości lub oznaczeniem terminu przydatności do spożycia, które wbrew przekonaniu nie są pojęciami tożsamymi.

Minimalna trwałość oznacza, że produkt, który jest prawidłowo przechowywany zachowuje swoje właściwości co najmniej w okresie wskazanym na opakowaniu. Okres minimalnej trwałości oznaczany jest dwoma określeniami: "najlepiej spożyć przed" jeśli etykieta zawiera datę dzienną lub "najlepiej spożyć przed końcem" - w pozostałych przypadkach.

Z kolei, jeśli dany produkt po upływie daty ważności jest niezdatny do spożycia to z kolei powinien zawierać informację o tzw. terminie przydatności do spożycia. Takie oznaczenia wprowadza się w przypadku żywności nietrwałej, łatwo psującej się jak np. jogurty czy sery. Data jest poprzedzona formułą "należy spożyć do".

Specjalne oznaczenia na jajkach

Znakowanie jajek na etykiecie jest powszechnie stosowane na całym świecie.

Jedno z oznaczeń dotyczy wielkości jajka. Zazwyczaj taka informacja znajduje się na pudełku. Są to te same oznaczenia, które możemy znaleźć na metkach ubrań w sklepie odzieżowym. Cztery standardowe formaty to XL, L, M, S.

rozmiar jajka S M L XL
waga do 53 g 53-63 g 63-73 g więcej niż 73 g

Na wytłaczankach znajdują się ponadto informacje na temat klas jajek. Większość jajek posiada klasę A co oznacza, że są to jajka świeże, skorupka jest niepopękana, a białko płynne. Ponadto wyróżniajmy jajka:

* klasy A-ekstra czyli nie starsze niż 7 dni od pakowania

* klasy B: jajka o obniżonych parametrach jakościowych

* klasy C: jajka niesortowane, nienadające się do sprzedaży detalicznej

W Unii obowiązkowe jest dodatkowe znakowanie jajek za pomocą kodu, który wytłaczany jest na skorupce jajka. Kod ten, uregulowany przez prawo od 2004 roku pozwala rozróżnić które jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu, a które od tych chowanych w klatkach. Właściwy kod, który znajduje się na skorupce jajka składa się z 11 symboli. W jego skład wchodzi:

* numer wskazujący na metodę produkcji (możemy wyróżnić 4 klasy: 0 - jajka pochodzące od kur chowanych w warunkach ekologicznych, 1 - zniesione przez kury chowane na wolnym wybiegu, 2 - jajka od niosek z chowu ściółkowego, 3 - od kur z chowu klatkowego)

* dwuznakowy kod wskazujący na kraj pochodzenia (oznaczenie PL wskazuje na Polskę)

* szczegółową lokalizację pochodzenia (informacje o województwie, z którego pochodzi jajko oraz powiatu)

* kod zakresu działalności (określa na jaką skalę prowadzona jest działalność )

* informacje o producencie (indywidualne oznaczenie gospodarstwa)

Symbole na jajkach są wspólne dla wszystkich producentów, którzy działają na terenie Unii Europejskiej i wymagane dla wszystkich jajek klasy A, z wyjątkiem tych, które są sprzedawane bezpośrednio na farmie

Pieczątki na mięsie

Zgodnie z wymogami europejskimi każde mięso wprowadzone do sprzedaży musi zostać poddane badaniom weterynaryjnym. Najpierw badane są zwierzęta w punkcie skupu, potem przed ubojem i na samym końcu, po raz trzeci po uboju.

Mięso jest znakowane przez lekarzy weterynarii. Pieczęć zawiera weterynaryjny numer identyfikacyjny i pojawia się w ściśle określonym miejscu. Stemple są odciskane na mięsie specjalnie przygotowanym, niebieskim tuszem, który jest niezmywalny i nie zawiera szkodliwych substancji. Czasami pieczątki na mięsie są wypalane. Mięso pełnowartościowe otrzymuje okrągłą pieczątkę, o obniżonych wartościach odżywczych okrągłą: wpisaną w kwadrat, natomiast niezdatne do spożycia trójkątną. Mięso wieprzowe, które jest dopuszczone do sprzedaży, zgodnie z prawem powinno posiadać dodatkowo pieczątkę prostokątną z oznaczeniem, że jest ,,wolne od włośni".

Bogactwo tuszów do pieczątek

W sprzedaży dostępne są specjalne tusze, którymi można znakować opakowania produktów spożywczych takie jak torby plastikowe, kartony na mleko, szklane butelki, opakowania jogurtów, pokrywki. Zazwyczaj są one dostępne w bardzo wielu różnych kolorach, szybko schną i są niezwykle trwałe. Przygotowane zgodnie z wymogami unijnymi nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych, posiadają odpowiednie certyfikaty i atesty, które obowiązują na terenie krajów UE i gwarantują bezpieczeństwo ich używania. Tusze są przygotowywane w ten sposób, że nawet po znakowaniu produkty mogą być dalej poddawane różnego typu procesom przetwarzania, nie pozostawiają smug i gwarantują bardzo trwałe odbicia. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii pieczątkami można znakować różnego rodzaju powierzchnię np.: szkło, beton, metal, drewno, papier, tkaninę, skórę, gumę, tworzywa sztuczne, drewno, pakowaną żywność i inne. Zazwyczaj są one sprzedawane w butelkach o pojemności 50 ml i 1 litra.

Stemple jako podręczny system znakowania

Pieczątki to bez wątpienia najpopularniejszy sposób oznaczania żywności. Wybijane, niezmywalne stemple zawierają czytelne informacje na temat przydatności produktu do spożycia, kraju pochodzenia, metod produkcji. Bogactwo kształtów i kolorów sprawia, że świat pieczątek na żywności jest barwny i ciekawy, a dzięki współczesnym technologiom dziś znakować można każdy rodzaj materiału uzyskując wyraźne i trwałe odbicie.

Pieczątki w świecie produktów - skąd, po co, dlaczego

Przelew online
Znajdź nas: